Bizi Takip Et!

Psikoloji

Çoklu Zekâ Kuramı ve Zekâ Türleri

Yayınlanma tarihi:

Bir önceki paylaşımımızda zekâ kavramanın ne ifade ettiğini belirtmiştik.
Herhangi bir alanda yetenekli/ileri düzeyde olmak veya olmamak bizi “zeki veya zeki değil” olarak tanımlamamıza yeterli midir? Matematik alanında yaşıtlarımıza istinaden birçok şeyi rahat bir şekilde yapıyor olmamız, hesap makinası yerine kendi yöntemlerimizi kullanabiliyor olmamız ezberimizin de çok iyi olmasını gerektirir mi? Tam bu noktada Howard Gardner’ın çoklu zekâ kuramını incelemekte fayda var.

Çoklu Zekâ Kuramı: Harvard Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar yapmasıyla bilinen Amerikan psikolog Howard Gardner tarafından öne sürülen yaklaşımdır. Bu yaklaşıma göre insan zekâsı 8 alt kategoriye ayrılmıştır. Belirtilen bu 8 alt kategori, insanın sahip olduğu zekâsını hangi alanlarda daha etkin ve yetkin kullanabildiğini gösteren/sınıflandıran zekâ türlerinden oluşmaktadır. Gardner ve kuramına göre her insanın kendi zekâsına özgün yetenek alanları ve ona yönelik kullanma biçimleri vardır.

Gardner, mevcut olan zekâ türlerini kullanabilir veya daha geri seviyede olduğunu düşündüğümüz zekâ türlerini ise geliştirebileceğimizi belirtir.

Çoklu Zekâ Kuramı Alt Başlıkları (Zekâ Türleri)
1)Uzamsal Zekâ
2)Kinestetik Zekâ
3)Müziksel Zekâ
4)Sözel Zekâ
5)İçsel Zekâ
6)Sosyal Zekâ
7)Matematiksel Zekâ
8)Doğasal Zekâ

Reklam

Bu noktada araştırmaların halen sürdüğünü ve 9.maddenin ispat edilebileceği belirtilmektedir. Düşünülen 9.madde ise “Varoluşsal Zekâ”dır.

Reklam
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Psikoloji

Zekayı Ölçmek…

Yayınlanma tarihi:

By

Zekâ; zihnin öğrenme, öğrendiğinden faydalanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları arayabilme olarak tanımlanabilir.
Zekâ’nın durumu genetik veya çevresel faktörlerden değişebilmektedir.
Eski Yunan döneminde ortaya çıkan zekâ ile ilgili kavramlar bugün psikolog biliminin en önemli çalışma alanlarını oluşturmaktadır.

Zekâyı Ölçmek
1905 yılında Fransa’da, zihinsel geriliği olan öğrencileri tespit etmek ve onlara özel eğitim programları geliştirmek için Alfred Binet’ten ölçüm araçları geliştirilmesi istenmiştir. Bu bağlamda takvim yaşı ve zihin yaşı hesaplama yöntemi geliştirmiştir. L.Terman tarafından eklemeler yapılarak Stanford Binet Testi ortaya konulmuştur.
Bir başka zekâ ölçüm aracı ise David Wechsler tarafından geliştirilen “Wechsler Bireysel Zeka Testleri”dir (WISC-R). Performans ve sözel olmak üzere iki farklı alan ve bunların alt dallarını ele almaktadır.
Günümüzde en yaygın şekilde bu zekâ testleri uygulanmaktadır.

Zekâ Testi Yaptırılmalı Mıdır?
Bazı ilgili meslektaşlar zekâ testi yaptırmanın etiketlemeye yol açabileceğini ve yaptırılmaması gerektiğini düşünmektedirler. Zekâ testi uygulamasını gerçekleştirdikten sonra çıkan sonucu veya durumu abartılı bir şekilde göstermek, övünme boyutunu aşmak veya çocuğu sonuca göre yargılamak bahsedilen bu riskin ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Fakat zekâ testini yaptırmak; çocuğu daha iyi tanımak, ilgili/yetenekli alanları daha somut ve doğru bir şekilde görebilmeyi sağlamaktadır. Yani çıkan sonuç ile çocuğu etiketlemek değil, çocuğu sonuca göre iyileştirmektir. Bu artılardan faydalanabilmek için tabii ki ailenin, zekâ testi öncesinde bilinçlendirilmesi ve sürece yönelik farkındalığının arttırılması gerekmektedir.

İçeriğimizi okuduğunuz için çok teşekkür ederiz. Bu ve bunun gibi içeriklerin hepsine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.instagram.com/_tunaogretmenim/

Reklam

Okumaya Devam Et

Psikoloji

Eşsiz Sanat; Beyin

Yayınlanma tarihi:

By

Kalbin günde 100.000 defa atması, dakikada beş litre damarlara kan pompalanması, her 20 ile 60 sn. arasında kan hücrelerinin tüm vücutta dolaşması, her saniye 10 milyon hücrenin ölüp yeniden aynı saniye içerisinde 10 milyon hücrenin üremesi…

Bunlar için herhangi bir komut veriyor musunuz? Ya da bunların vücudunuzda çalıştığını hissediyor musunuz?


Bu ve bunlar gibi sistemsel ve yükü ağır tüm süreçleri beyin gerçekleştirmektedir. Üstelik herhangi bir bilinçli komut ile değil, otomatik olarak gerçekleştirmektedir.

Fiziki düzenin kusursuz işleyiş göstermesinin en önemli sebeplerinden biridir.


Beyin Neyle Beslenir?
Beynin yegane besini şekerdir. Bir insan günde ortalama 200 gram şeker üretir. Öncelikli davranıp önce kendini doyurur sonrasında ise vücudun ihtiyacı olan diğer kısımlara gönderilmesini emreder. Beynin üretilen şekerin kaç gramını aldığını merak eden bilim adamları (Seymour Kety ve Carl Schmidt) yaptıkları araştırmada alınan 200 gramın 130 gramını direkt beynin kendisi için ayırdığını gözlemlemişlerdir.

İçeriğimizi okuduğunuz için çok teşekkür ederiz. Bu ve bunun gibi içeriklerin hepsine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Reklam

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar